Harminc közintézmény helyezheti át az online térbe ügyfélszolgálatát. Az ennek megvalósítását szolgáló projekteket október 30-áig kell kidolgozniuk az illetékes minisztériumoknak – közölte tegnap Bogdan Ivan kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős miniszter.

A tárcavezető elmondta, 524 millió eurós finanszírozási keretből valósítják meg az ún. e-kormányzás feltételeit és a kiberbiztonsági újításokat, továbbá létrehoznak egy adatbázist, amely összegyűjti és központosítja az állam rendelkezésére álló adatokat a közpolitikai döntéshozatal megkönnyítése érdekében.

Elsőként a Belügyminisztérium, a Munkaügyi Minisztérium és a Pénzügyminisztérium hatáskörébe tartozó adatbázisokat digitalizálják: születési bizonyítványokat, házasságleveleket, válási végzéseket, autók forgalmi engedélyét, járművezetői jogosítványokat, személyi igazolványokat, útleveleket. Prioritásként kezelik az adóhatóság digitális összekapcsolását is a vállalatokkal és a magánszemélyekkel – tette hozzá Bogdan Ivan.