Az államapparátus ‘több ezer alkalmazottal bővült’, amióta a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormányon van – hívta fel a figyelmet tegnapi közleményében a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), követelve Marcel Ciolacu kormányfőtől, hogy szüntesse be a ‘pártkomisszárok alkalmazását és a közpénzek elherdálását’.

Az ellenzéki párt szerint idén júliusban, amikor Marcel Ciolacu miniszterelnök az állami kiadások csökkentésére tett ígéretet, a kormányfőtitkárság alkalmazottainak száma 150-nel nőtt júniushoz képest.

Az USR továbbá rámutatott, hogy jelenleg az európai beruházások minisztériumánál és a pénzügyi tárcánál egyaránt 500-zal több alkalmazott van, mint egy évvel korábban, ennek ellenére jelentősen késik az országos helyreállítási terv (PNRR) reformjainak a megvalósítása, és a költségvetési bevételek szintje a koalíció saját bevallása szerint is katasztrofálisan alacsony.

Az ellenzéki párt szerint más minisztériumokban is nőtt az alkalmazottak száma az elmúlt időszakban: a környezetvédelmi tárcánál 130-cal, a gazdasági minisztériumnál 50-nel, a családügyi minisztériumnál szintén 50-nel.