Klaus Johannis államfő a házigazdája ma a Cotroceni-palotában a Három Tenger Kezdeményezés (HTK) nyolcadik értekezletének, amelynek alkalmával megtartják a HTK üzleti fórumának újabb kiadását is.

Politikai források szerint a bukaresti csúcstalálkozón fontos döntések születnek a HTK pénzügyi eszközeinek megerősítéséről és diverzifikálásáról, valamint a határokon átnyúló közlekedési, energetikai és digitalizációs infrastruktúra fejlesztésére irányuló jövőbeli cselekvési irányokról. Az értekezlet fő célkitűzései között szerepel az üzleti fórum fejlesztése, egy innovációs alap létrehozásának támogatása, egy új befektetési alap létrehozásának támogatása és a stratégiai prioritású projektek listájának frissítése. Döntés születik arról is, hogy a HTK Görögországgal bővül, Ukrajna és a Moldovai Köztársaság pedig társult tagja lesz.

A Három Tenger Kezdeményezés országai közül Románia az első, amely második alkalommal adhat otthont a csúcstalálkozónak. A HTK nyolcadik értekezletén mind a tizenkét tagállam – Ausztria, Bulgária, Horvátország, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia és a házigazda Románia -, továbbá különleges meghívottként Görögország, a Moldovai Köztársaság és Ukrajna képviselteti magát. Meghívást kaptak a HTK stratégiai partnerei – az Egyesült Államok, az Európai Bizottság és Németország képviselői – is, az amerikai küldöttséget az amerikai elnök klímaügyi különmegbízottja, John Kerry vezeti.

Jelen lesz továbbá az értekezleten az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank elnöke, az Európai Beruházási Bank alelnöke, valamint a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet képviselői.