Victor Pontát nevezte ki tiszteletbeli tanácsosának Marcel Ciolacu miniszterelnök írta meg a Transtelex. A volt politikus a nemzetközi gazdasági kapcsolatokban szerzett tapasztalatával fogja segíteni a kormányfő munkáját.

Mint ismeretes, Victor Ponta kétszer volt Románia miniszterelnöke, ugyanakkor volt a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke is. Ígéretes politikai karrierjének a Colectiv-klubban kirobbant tűzeset vetett véget 2015-ben, bár ezzel kapcsolatban politikai elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy a helyzet ennél bonyolultabb volt, Romániára nagy nyomás nehezedett az Európai Unió részéről annak érdekében, hogy távozzon a hatalomból a PSD, amelyiket Brüsszel és az ellenzék – beleértve Klaus Iohannis államfőt is – rendszerszintű korrupcióval vádolt.

Megítélésem szerint Ponta nem volt rossz miniszterelnök. Annak, hogy karrierje hamar véget ért nem kormányának gyenge teljesítménye játszott szerepet, hanem az, hogy nem tudta nemzetközi szinten elfogadtatni és szalonképessé tenni a Szociáldemokrata Pártot. Helyzetét az is nehezítette, hogy hazai politikai ellenfelei mindent megtettek azért, hogy az Európai Unióban bemószerolják őt és pártját. Mindehhez hozzájárult a volt miniszterelnök arroganciája és az a nehéz örökség, hogy ő Adrian Năstase felfedezettje és tulajdonképpeni kijelölt utódja volt („a kis Titulescu”). A PSD harminc éve küzd azzal, hogy megszabaduljon az utódpárt-bélyegtől, amelyet Iliescunak esélye sem volt lemosni, Năstasenak és Pontának pedig nem sikerült, már csak azért sem, mert mindketten „ellenszélben” voltak kénytelenek Brüsszel felé evezni. A szocdemek idehaza népszerűek, de legalábbis megkerülhetetlenek voltak és maradtak (a kormánypártnak van a legjobban szervezett vidéki hálózata), külföldön azonban gyanakvással fogadták őket. Ebben a helyzetben két lehetőség állt a párt előtt: az egyik az, amit Liviu Dragnea választott, a szuverenista politikai modell, ami tudatosan bekalkulálja az EU-val szembeni konfliktusos viszonyt, a másik pedig az amit a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képvisel a leghitelesebben, vagyis a multinacionális vállalatok érdekeinek feltétlen kiszolgálása a hazai vállalkozók kárára. Ponta megpróbált egyensúlyozni a két – egyébként kudarcos – politika között, de ez nem sikerülhetett neki olyan körülmények között, amikor a titkosszolgálatokkal együttműködő igazságszolgáltatás egymás után vadászta le a szociáldemokrata politikusokat, vagy a hozzájuk közelálló és külföldi gazdasági érdekeket sértő vállalkozókat.

Mindazonáltal Ponta megteremtette a feltételeket egy olyan politikus színre lépéséhez, mint Marcel Ciolacu, aki egyfelől visszautasítja Dragnea szuverenizmusát, másfelől viszont baloldali megoldásokat kínál a hazai gazdaság problémáira (bár ezek nem minden esetben a legszerencsésebbek). Ciolacu annyival jobb helyzetben van, hogy a nagykoalíció miniszterelnökeként mindenképp elfogadottabb az EU-ban, mint Ponta volt, hiszen döntéseit a Nemzeti Liberális Párt (PNL) is (kénytelen-kelletlen) legitimálja. Nem tekinthető tehát sem véletlennek, sem pedig váratlannak az, hogy Ciolacu és Ponta most egymásra találtak.

Ugyanakkor Ponta beemelésének a kormányfői stábba politikai üzenete is van, nevezetesen az, hogy Ciolacu sem kíván a koalíció kedvéért szakítani a Szociáldemokrata Párt hagyományaival. Ugyanakkor a miniszterelnök minden bizonnyal legitimálni, illetve politikailag is rehabilitálni akarja Pontát, akit sokan a mai napig felelősnek tartanak a Colectiv-ben történt tragédia miatt és akivel szemben a PSD-ben is fenntartások vannak, hiszen nemcsak elcsángált a pártból, de saját politikai alakulatot hozott létre – a Pro Romaniát – amellyel volt kollégái ellen indult a 2020-as választásokon.

Victor Ponta szemszögéből tiszteletbeli miniszterelnöki tanácsosi kinevezése azt jelzi, hogy azon döntése, miszerint felhagy a politikával nem volt végleges. Új tisztsége jó lehetőséget kínál számára arra, hogy a jövő évi választások után képviselőként, szenátorként, vagy akár miniszterként erősítse a PSD-t.