Ukrajna már a jövő héten tárgyalásokat kezd az Egyesült Államokkal a biztonsági garanciákról szóló kétoldalú megállapodásról – jelentette be az ukrán elnöki iroda vezetője.

Andrij Jermak közölte: Kijev konkrét és hosszú távú elkötelezettséget szeretne kapni Washingtontól, hogy segít legyőzni Oroszországot, és megakadályozni egy esetleges újabb, jövőbeni orosz agressziót. A megállapodást annak a nyilatkozatnak szellemében kötik meg, amelyben a hét vezető ipari országot tömörítő G7 csoport vezetői állapodtak meg a július eleji vilniusi NATO-csúcstalálkozón. Jermak szerint az aláírókkal Ukrajna konkrét biztonsági garanciákat tartalmazó kétoldalú megállapodások rendszerét hozza létre. Szó van védelmi és pénzügyi támogatásról, valamint Oroszország elleni újabb szankciókról és Moszkva megbüntetéséről – tette hozzá.

Elkerülhetetlennek és igazságosnak nevezte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy tegnapi videóüzenetében azt, hogy a háború fokozatosan átterjedjen Oroszország területére. Zelenszkij szerint az orosz agresszió kudarcot vallott a csatatéren, és Ukrajna egyre erősebb. “A háború fokozatosan visszatér Oroszország területére, jelképes központjaira és katonai bázisaira, és ez elkerülhetetlen, természetes és abszolút igazságos folyamat” – hangoztatta az ukrán államfő. Az elnök ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy „az idei télen az orosz terroristák még csapásokat mérhetnek energetikai és más létfontosságú ukrajnai létesítményekre”.

Ismét ukrán dróntámadás érte Moszkvát tegnap virradóra – jelentette be Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester. Hatósági források szerint a támadás során egy ember megsebesült, az orosz főváros körüli négy repülőtér egyikén, Vnukovón ideiglenesen felfüggesztették a forgalmat. ,Emellett egy időre minden légi forgalmat leállítottak Moszkva fölött. Az orosz védelmi minisztérium „a kijevi rezsim terrorista cselekményének” nevezte az akciót, hozzátéve, hogy a támadásban három drónt vetettek be. Ugyanakkor ketten meghaltak a dél-ukrajnai Krivoj Rog belvárosát ért kettős orosz rakétatámadásban hétfőn. Mintegy hét ember a romok alatt rekedt. Az ukrán főügyészség tájékoztatása szerint a támadásban 25 ember megsérült, köztük négy gyerek.