Egyre hevesebb harcok dúlnak az Ukrajna dél-keleti részén húzódó frontvonal mentén, ahol az ukrán és az orosz hadvezetés egyaránt harci sikerekről számolt be.

Kijevi források szerint az ukrán egységek péntekre virradóra felszabadították a Zaporizzsja megye közelében fekvő donyecki Sztaromajorszke nevű települést, ami megkönnyítheti az ukrán előrenyomulást a kulcsfontosságú déli területek felé. A moszkvai hadvezetés ugyanakkor azt állítja, hogy az orosz erők feltartóztatták a Sztaromajorszke irányából támadó ukrán egységeket. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség – katonai forrásokra hivatkozva – azt közölte, hogy Moszkva térségében az orosz légvédelem lelőtt egy ukrán harci drónt.

Közben a Szentpéterváron rendezett Oroszorzság-Afrika csúcstalálkozón az afrikai országok vezetői arra kérték az orosz elnököt, hogy térjen vissza a fekete-tengeri gabona-megállapodáshoz. A meghívottak egy béketervet is megfontolásra ajánlottak Moszkvának.

Vlagyimir Putyin ingyenes gabona-szállítmányokat ígért a rászoruló országoknak, és közölte: Moszkva kész tárgyalni a békéről, ám Kijev és a Nyugat elzárkózik ettől.