A román után a szlovák külügyminisztérium is behívatta a magyar nagykövetet, miután Orbán Viktor szombaton Tusványoson Szlovákiáról mint „elszakított országrészről” beszélt – adja hírül a Napunk című felvidéki újság.

A Magyarországgal való normális és nyugodt kapcsolatok fenntartása áll érdekünkben, de a kölcsönös érzékenységek szem előtt és tiszteletben tartásával. A magyar miniszterelnök aktuális kijelentései nem ebbe az irányba tartanak – reagált a pozsonyi külügy hozzátéve, hogy „Szlovákia területi integritásának vagy szuverenitásának bármilyen közvetett vagy közvetlen megkérdőjelezése abszolút elfogadhatatlan”.

Korábban a cseh miniszterelnök is reagált Orbán Viktornak arra a kijelentésére, hogy az európai föderalisták támadást intéztek a visegrádi négyek ellen, és ennek eredményeként „a csehek lényegében átálltak, Szlovákia billeg, csak a lengyelek és a magyarok tartanak ki”. Petr Fiala cseh miniszterelnök erre úgy reagált, hogy Csehország szuverén állam, kormánya a saját nemzeti érdekeit védi.

Tegnap Magyarország bukaresti nagykövetét is behívatta a román külügyminisztérium. A román fél meglepetésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a magyar miniszterelnök nyilvános beszédében bemutatta a román fél által diplomáciai úton, szóban közölt szempontokat. Bukarest megismételte, hogy a Tusványoson megfogalmazott „nem megfelelő nyilvános nyilatkozatok nincsenek összhangban azzal a céllal, hogy a két állam közötti pragmatikus, konstruktív, jószomszédi és együttműködési viszonyt előmozdítsák”.

A magyar külügyminiszter utólag közösségi oldalán jelezte, hogy számítottak a nagykövet behívására. Szijjártó Péter szerint a találkozó hangneme és hangulata nyugodt és udvarias volt, a román fél gyakorlatilag megismételte a korábbi demarsban megfogalmazott pontokat, de már a beszéd utánra aktualizálva.

„Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a két ország közötti együttműködés a kölcsönös tiszteleten alapuljon, hiszen az mindkét országnak és mindkét nemzetnek csak a javára válik. Mi a magunk részéről továbbra is erre fogunk törekedni, mindig őszintén, a tisztelet nyelvén fogunk beszélni terveinkről, céljainkról és a fennálló helyzet értékeléséről” – írta Szijjártó Péter, aki elárulta, hogy július 13-án adta át a román nagykövet a szóbeli jegyzéket a magyar külügyminisztériumban, felolvasva a román külügy üzenetét, hogy mit várnak Orbán Viktor miniszterelnöktől, pontosabban hogy miről ne beszéljen szokásos tusnádfürdői előadásán.