Szülőfalumat gyermekeim szeressék… Balás Jenő remetei születésű geológus végrendeletéből származik e mondat, amelyet a múlt hét végén immár huszonkettedik alkalommal megtartott Remetei Falunapok vezérfonalának választottak. Hogy még nyomatékosabb legyen az üzenet, ugyanezzel a címmel pazar kiállítású kötet látott napvilágot, a források tükrében mutatva be a gyergyói nagyközség múltját.

A kiadványt dr. Nagy József történész állította össze, számos, az élet minden területére kiterjedő és minél szélesebb idősávot átölelő dokumentumokat – írásos feljegyzéseket és fényképeket – gyűjtve egybe, valamennyi dokumentumot szakszerű magyarázattal ellátva. Mint a könyv egyik lektora és méltatója, Oláh Sándor társadalomkutató a bemutatón hangsúlyozta, a szerkesztő e rövid bevezetőkkel társadalmi és politikai kontextusba helyezte e dokumentumokat, segítve azok értelmezését. A méltató az emlékezés társadalmi funkciójáról szólva a csoportidentitás megőrzését, az azonosságtudat erősítését emelte ki. Dr. Bernád Rita-Magdolna a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség főlevéltárosa a bemutatón résztelesen ismertette a kötet szerkezetét, kiemelve az egyes részek jelentőségét, egyediségét. Laczkó-Szentmiklósi Endre nyugalmazott történelemtanár, helytörténész is hozzájárult információival, tapasztalatával a könyv létrejöttéhez, sőt, a címet is ő javasolta. Mint mondta a bemutatón, a kötetben szereplő dokumentumok az ősök munkája nyomán jöttek létre, „a mi feladatunk, hogy vigyázzunk rá”.

Ádám Gyula grafikus, fotóművész, a Magyar Művészeti Akadémia frissében megválasztott levelező tagja tervezte a könyv tipográfiáját, adta meg a kiadvány tetszetős formáját. Hangsúlyozta, hogy egy-egy kötet megtervezésénél nem csupán a külalakra figyel, hanem előbb elmélyül a szövegben, s annak mondanovalóját igyekszik erősíteni, alátámasztani a képi világgal.

Nagy József a kötet létrejöttének folyamatáról beszélt, és arra kérte falusfeleit, segítsenek a kötetben közölt fényképeken a még nem azonosított személyek azonosításában, ugyanakkor arra bíztatta az idősebbeket, hogy írják le emlékeiket, gyűjtsék össze feljegyzéseiket és adják át a községi önkormányzat levéltárának – vagy ha nehezükre esik, terhükre van az írás, meséljék el unokáiknak történeteiket, akik telefonnal rögzítsék az elhangzottakat.

Laczkó-Albert Elemér polgármester a könyvbemutató végén megköszönte és emléklappal méltatta mindazok munkáját, akik hozzájárultak a kiadvány létrejöttéhez a szerzőktől a nyomdai előkészítésig és kivitelezésig. Az eseményt Polgár Szabolcs és tanítványai zongorajátéka, valamint Ványolós András és lánya gyergyói népdalokból álló rövid műsora tette ünnepélyesebbé.

Laczkó-Albert Elemér polgármester emlékeztetett arra, hogy a kötet címéül választott mondattal hazatérésre biztatta gyermekeit végrendeletében Balás Jenő geológus, sajnos a történelmi események nem tették azt lehetővé. Az elöljáró szerint az idézet felszólítás a gyermekeknek fiataloknak, ugyanakkor viszont az idősebb generáció tagjaira ró feladatot: megtalálni a módját annak, hogy a gyermekek számára vonzóvá, marasztalóvá tegyék a szülőfalut. Mint mondta, ez napi feladat, nem csapán egy falunap üzenete.

A kötet a község múltjának keresztmetszetét adta számos dokumentum és fényképfelvétel tükrében, szellemiségében pedig a címül választott mondat célkitűzésből valósággá válásához járul hozzá: Szülőfalumat gyermekeim szeressék.