Júniusban nyolc forgalomba íratott új autóból egy elektromos meghajtású volt, derül az a Romániai Autógyártók és Importőrök Egyesületének (APIA) elemzéséből.

Az adatok szerint az első félévben csaknem 73 ezer új autót helyeztek forgalomba, ebből közel 7000 volt tisztán elektromos hajtású, ami 9,5 százalék fölötti piaci részesedésnek felel meg, és 57 százalékos javulást jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. 2022 első hat hónapjában még az elektromos autók csak 7,7 százalékos piaci részesedéssel rendelkeztek.

A legnépszerűbb márka a Dacia Spring volt, amiből közel annyit értékesítettek, mint a többi márkából összesen. Az eladott 3266 darab 37 százalékkal többet jelent, mint egy évvel korábban. A második a sorban a Tesla 1105, a harmadik a Volkswagen 762 eladott darabbal. A legnagyobb növekedést éves szinten a Renault érte el. A tavalyi 139 után idén június végéig 566 darabot adott el a francia gyártó.

Az elektromos autók térnyerésével párhuzamosan csökkent a dízelmotorok piaci részesedése, és már csak kevéssel haladja meg a 10 százalékot.