A Benjamin Netanjahu vezette konzervatív kormánykoalíció első olvasatban jóváhagyta a vitatott igazságügyi reformot, amely egyebek mellett a legfelsőbb bíróság felügyeleti jogkörének korlátozását célozza.

A 120 tagú parlament 64 képviselője szavazott a tervezet mellett, 56 ellene. A javaslat hatályba lépéséig még kétszer szavaznak róla a Kneszetben, de a koalíció célja az, hogy a parlamenti szünet, vagyis a hónap vége előtt lezárja a folyamatot.

Az év eleje óta tízezrek tüntettek a tervezet ellen, amely bírálói szerint lényegében felszámolná a fékek és ellensúlyok rendszerét: a Kneszet szinte minden esetben felülírhatná a legfelsőbb bíróság döntéseit, viszont a bíróság már nem semmisíthetné meg a kormány döntéseit „ésszerűség” alapján. Így a reform átvitele magában hordozná az önkényuralom kockázatát, hiszen Izraelben a mindenkori kormánynak többsége van az egykamarás parlamentben.

A szavazás hírére országszerte utcai blokádokat kezdtek szervezni tüntetők, és meghirdették a „zavargások napját”.

A tiltakozók sátrakat állítottak fel a kereszteződésekben, gumiabroncsokat égettek és tiltakozó dalokat énekeltek. Lezárták a Tel Avivot Jeruzsálemmel összekötő autópályát is, ahol a rendőrök vízágyúkkal igyekeztek feloszlatni a tömeget.