A NATO terjeszkedésének megállítását tartja az ukrajnai háború befejezéséhez vezető megoldásnak Eric Maskin Nobel-emlékdíjas közgazdász. A Harvard Egyetem professzora Temesváron, az európai kulturális főváros rendezvénysorozat keretében tartott előadást a pénzügyi válságok témakörében.

Az Adevărul tudósítása szerint a konferencián egyebek mellett az Ukrajna elleni orosz támadás mélyebb történelmi okairól beszélt. Felidézte, hogy a Szovjetunió bukása után Oroszország rövid időre demokráciává vált, mindaddig, amíg súlyos gazdasági válságba nem került. A válság az egész ország destabilizálásával fenyegetett, és lehetőséget adott Vlagyimir Putyin hatalomra jutására is – magyarázta Maskin, hozzátéve, hogy Putyinnak sikerült stabilizálnia az orosz gazdaságot, de közben a Nyugat ellensége lett, ami elkerülhető lett volna, ha a Nyugat számára „és különösen az Egyesült Államok” beavatkozik Oroszországban, ahogyan a második világháború után Németország esetében tette.

A Harvard professzora a közkeletű nyugati narratívát cáfolva úgy vélte, Oroszország a NATO-bővítésben valóban veszélyt lát saját biztonságára. Éppen ezért érdemes megpróbálni gyorsan megállítani az ukrajnai háborút azzal, hogy felajánlják Putyinnak a NATO-bővítés leállítását.