Megszűnhetne az RMDSZ parlamenti jelenléte, ha a törvényhozás elfogadja azt a javaslatot, amely 5-ről 7 százalékra emelné a bejutási küszöböt, illetve eltörölné az alternatív küszöböt, amely szerint hogyha legalább 4 megyében egy politikai tömörülés megszerzi a szavazatok 2 százalékát, bejut a törvényhozásba. A tervezetet két, magyarellenes állásfoglalásairól elhíresült Szatmár megyei képviselő, a liberális Adrian Cozma és a szociáldemokrata Radu Cristescu kezdeményezte.

Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője elmondta, számított ilyen lépésre, de nem ad esélyt a sikerre, mivel „magánakcióról” van szó, a két párt vezetősége nem támogatja a képviselői javaslatát.

Az elmúlt hetek bebizonyították, hogy a román politikai szférában az adott szó sem szent, ezért nem árt óvatosnak lennie a magyar érdekképviseletnek – figyelmeztet Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke a tervezet kapcsán. A törvényhozó szerint a 2024-es választási év közeledtével egyes román politikusok részéről felerősödnek majd a demagóg, nacionalista érzelmekre játszó szavazatszerzési módszerek, de a nyugati demokráciákban is az az irány, hogy a választási küszöböket lefelé szállítsák, hogy minél színesebb, sokoldalúbb képviseletet biztosíthassanak. Faragó Péter szerint a józan gondolkodású politikusok feladata és felelőssége, hogy a közvéleményt visszafordítsák a szélsőséges pártoktól. Az Arad megyei RMDSZ-es parlamenti képviselőt Pataky Lehel Zsolt kérdezte.