Az eddigi vizsgálatok szerint nem szivároghattak ki a vizsgatételek a román írásbeli előtt – mondta a tárcavezető. Ligia Deca azután nyilatkozott, hogy a bukaresti sajtóban nagy nyilvánosságot kapott információk szerint gyanúsan sokszor kerestek rá az interneten az egyik tétel kulcsszavára még a vizsga előtt.

A miniszter szerint a tételek kihúzása egy elszigetelt helyiségben történik, és az oda belépők telefont sem vihetnek be magukkal. A térfigyelő kamerák felvételei is bizonyítják, hogy a bentlévők közül senki nem kommunikált a külvilággal.

Deca hozzátette, IT-szakemberek is megvizsgálták a helyzetet, és arra a következtetésre jutottak, hogy nem lehet egyértelmű összefüggést felállítani az internetes keresések száma és egy potenciális biztonsági rés között.

Ma egyébként a szaknak megfelelő kötelező tantárgy vizsgájával folytatódott az érettségi. A reál szakosok matematikából, a humán szakosok történelemből érettségiztek.

Holnap, szerdán a választott tantárgyból mérik fel a végzősök tudását, csütörtökön pedig anyanyelvből írásbeliznek a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok. Az eredményeket július 3-án hozzák nyilvánosságra, az óvások benyújtására aznap 12 és 18 óra között lesz lehetőség, ezúttal online is. A végleges eredményeket július 7-én teszik közzé.