Az Europol, az Európai Rendőrség újabban egész sor szélsőségesen baloldali – un. civil –  szervezetet terrorveszélyes csoportokként nevezett meg. És itt nem csupán magányos elkövetőkről van szó, akiknek az akcióiról Nyugat-Európa csaknem minden országából szinte naponta érkeznek hírek, hanem jól szervezett baloldali civil szervezetekről, melyek „átgondolt” akciókat és kampányokat kezdeményeznek és tartanak fenn a demokratikus társadalmak rendjének megzavarására. Ilyen például a No Borders (azaz Nem a határokra) nevű szervezet, mely az európai határok védelmét biztosítani hívatott Frontex ellen agitál és fenyegetőzik.

Ezek a szervezetek a migránsok emberi jogaira hivatkozva próbálják destabilizálni azokat a társadalmakat, melyek a migránsokat befogadják.

Korántsem véletlen, hogy Pascal Bruckner a Neue Zürcher Zeitungban Franciaországot, ahol ezek a jelenségek újabban a leginkább eluralkodtak, Európa beteg emberének tekinti. Nézete szerint, melyet lényegében maga Emmanuel Macron francia államelnök is oszt, fennáll a veszély, hogy „Franciaország egy mindig erőszakra kész kisebbség túszává váljon”.

Minden jel arra vall, hogy lassan Nyugat-Európában is megszűnik az a felelőtlen különbségtétel, mely a szélsőbaloldali-anarchista és a szélsőjobboldali fasisztoid szervezetek között fennállt. A nyugati politikai diskurzus is arra kényszerül, hogy a baloldali törvénysértéseket vagy egyenesen terrorcselekményeket a jobboldali akciókhoz hasonlóan kezelje. Ebben csupán az 1968-at követő német szélsőbaloldali szervezetek felszámolása volt kivétel. Az 1967-ben alapított úgynevezett Vörös Hadsereg Frakció, ismertebb nevén a Baader-Meinhof-csoport tagjainak bűntetteit, akik a csoport fennállása során 32 jobboldalinak tekintett politikust és gazdasági vezetőt gyilkoltak meg, a csoport megalakulásának 10. évfordulóján, 1977-ben rendezett peren keményen megtorolták. Miután a csoport  tagjainak kiszabadítására indított kísérletek kudarcot vallottak, a csoport vezetői a börtönben öngyilkosságot követettek el.

Az Europol 2021-es jelentésében viszont terrorista csoportokként már pusztán a vallási indíttatású/dzsihadista szerveződések szerepeltek. Az intézmény akkor még csak ezek ellen tartott szükségesnek összehangolt, uniós szintű összefogást.

A legújabb, folyó év június 19-én közzétett jelentés a szélsőbaloldali- és anarchista-terrorista csoportok közé sorol több migrációs NGO-t (azaz nem kormányzati, úgynevezett civil szervezetet) is.

A No Border nevű szervezet – melynek bevallott célja a határok eltörlése és a világszintű mozgásszabadság intézményesítése – nemrégen Rotterdamban tartotta Abolish Frontex (a Frontex eltörlése) című kampányrendezvényét, melyen a világ számos országából érkezett aktivisták a Frontexet legfőbb ellenségükként jelenítették meg és felszámolásának előkészítése érdekében  mozgósították hallagatóságukat.

Ennek a mozgalomnak azonban az Európai Unió hivatalos intézményeiben is vannak támogatói. Cornelia Ernst képviselő az Eropol-jelentés vonatkozó kitételeit a szóban forgó csoportok stigmatizálásának kísérlete gyanánt jellemzi, melynek célja „az aktivisták erőszakos elnyomásának előkészítése”.

Az új Europol jelentés mindazonáltal arra utal, hogy az európai intézmények tagjainak többsége az illegális bevándorlás kérdésének megítélésében is hajlana az árnyaltabb megközelítésre.

Ideje lenne.