Kedvezően véleményezte ma a képviselők és szenátorok státusával foglalkozó összevont parlamenti bizottság a törvényhozók különnyugdíjának eltörléséről szóló törvénytervezetet. A testület nyolc tagja a jogszabályjavaslat elfogadására voksolt, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) egyik képviselője tartózkodott a szavazástól.

A törvényhozók különnyugdíjának eltörléséről szóló törvénytervezetet hétfői együttes ülésén vitatja meg a Képviselőház és a Szenátus.

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács tájékoztatása szerint a bírák és az ügyészek egyetértenek azzal, hogy a nyugdíjuk ne haladhassa meg az aktív bírák és ügyészek fizetését. A testület közölte azt is: álláspontjuk szerint a nyugdíjkorhatárt fokozatosan kellene csökkenteni az igazságügyben, hogy ne legyen megkülönböztetés az azonos szolgálati idejű, de eltérő életkorú szakemberek között. Ugyanakkor a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács szerint lehetővé kell tenni a korhatár előtti nyugdíjazást is a nyugdíj összegének megfelelő csökkentésével.