Ukrajnának még rengeteg tennivalója van, hogy megkezdhesse a csatlakozási tárgyalások az Európai Unióval. Az Európai Bizottság egyelőre nem nyilvános jelentése szerint, amelybe a Reuters tekintett bele, Ukrajna a hét feltételből mindössze kettőt teljesített. A hiányosságok között van egyebek mellett a kisebbségi jogok rendezése, az igazságügyi reform és az endemikus korrupció csökkentése.

A hiányosságok ellenére az EB jelentése közepesen pozitív lesz – mondta egy név nélkül nyilatkozó magas rangú EU-tisztviselő a Reutersnek –, ugyanis az adott körülmények között a Bizottság nem akar negatív hangot megütni Ukrajnával szemben.

Az EU tavaly adott hivatalos tagjelölti státuszt Ukrajnának, négy hónappal az orosz invázió után. Ukrajna a tárgyalások idei megkezdését kérte, és reméli, hogy ez be is következik a tagországok vezetőinek decemberi csúcstalálkozóján.

A Reuters szerint ugyanakkor Ukrajna csatlakozása évekig fog tartani, és kevesen hiszik, hogy az integrációra sor kerülhet az ukrán-orosz háború lezárása előtt.