A parlament összevont házbizottságának döntése szerint a szenátus és a képviselőház együttes ülése holnap délben szavaz a Ciolacu-kormány beiktatásáról.

A miniszterjelöltek szakbizottsági meghallgatása ma délelőtt volt, miután Marcel Ciolacu már tegnap este beterjesztette a parlamentnek az új kabinet névsorát. Ebből kiderült, hogy a Ciolacu által javasolt 20 tagú kormányban a lemondott 22 tagú Ciucă-kabinet mindössze öt tisztségviselője marad a helyén. Köztük van Sorin Grindeanu szociáldemokrata szállításügyi miniszter is, akinek a tárcája miatt újratárgyalták a minisztériumok elosztását. Egészségügyi miniszter marad Alexandru Rafila, az oktatási tárca élén marad Ligia Deca. Megőrzi a védelmi miniszteri posztot Angel Tîlvăr és a családügyi miniszter élén marad Gabriela Firea.

Ugyanakkor Adrian Caciu volt pénügyminiszter a beruházási és európai ügyek minisztériumát vezeti, a belügyminiszteri tisztséget Cătălin Predoiu tölti be, aki egyben miniszterelnök-helyettes lesz. A szociáldemokraták miniszterelnök-helyettese Marian Neacșu lesz. A pénzügyminiszteri poszt várományosa Marcel Boloș. A külügy élén is csere történt, hiszen Bogdan Aurescut Luminița Odobescu váltja. Az igazságügy élére Alina Gorghiut javasolták a liberálisok, míg a fejlesztési miniszteri posztra Adrian Veșteat. A környezetvédelmi tárca élére Mircea Fechet-et javasolták, míg a kultúrát Raluca Turcan fogja irányítani.