Elmarad az érettségizők nyelvi és digitális kompetenciáinak felmérése – a szóbeli vizsgák -; ezekre a diákok az adott tantárgy középiskolai tanulmányi átlagának megfelelő minősítést kapják. Az írásbeli vizsgák ütemterve változatlan maradt.

A kormány vasárnap elfogadott sürgősségi rendeletének értelmében az érettségire és a nyolcadikosok képességvizsgájára való beiratkozás határidejét június 16-ig hosszabbították meg, és addig minden diáknak le kell zárni a tanulmányi helyzetét.Ligia Deca tanügyminiszter sajtótájékoztatóján elmondta, a többi osztály esetében nincsenek módosítások a tanév szerkezetében, számukra június 16-án ér véget a tanítás.

Egy másik intézkedés szerint ebben az évben elmarad a hatodikosok országos képességfelmérő vizsgája.Elfogadták ugyanakkor azt is, hogy a rendes tanári állásra kiírt vizsga kizárólag az írásbeli vizsgából fog állni, a szakellenőrzéseket nem veszik figyelembe. A sztrájk miatt sok szakellenőrzés elmaradt, és ha ennek hiányában nem engedélyeznék a vizsgán való részvételt, ősszel tanárhiány állhat elő – mondta Ligia Deca.

Element5 Digital/Unsplash