Az Európai Bizottság romániai képviselete előtt gyűltek össze ma a börtönőrök, hogy a katonai nyugdíjak módosítására vonatkozó brüsszeli követelmények ellen tiltakozzanak.

‘A kormány 1,4 milliárd euróért eladta a román állampolgárok védelmét, közrendjét és biztonságát, és a pénz nem kórházakra, iskolákra vagy autópályákra fog menni, hanem a pártcégek zsebébe’ – olvasható az Országos Börtönigazgatóság szakszervezeteit egyesítő szövetség (FSANP) közleményében. A börtönőrök azt írják, hogy nem Románia az egyetlen olyan EU- vagy NATO-tagállam, ahol eltér a katonai nyugdíjak kiszámításának rendszere más kategóriákétól: Franciaországban, Németországban, Lengyelországban és Belgiumban is a védelmi, közrendvédelmi és nemzetbiztonsági alkalmazottak nyugdíját a romániaihoz hasonló rendszer alapján számolják ki, miután tartalékállományba vonulnak.

A börtönszakszervezetek szövetsége szerint az EB olyan durva feltételeket szabott a katonai nyugdíjakra vonatkozóan, amelyek az állam erőszakszervezeteinek ‘elnéptelenedéséhez’ fognak vezetni.