Az epertermesztők állami támogatásáról szóló törvénytervezetet iktatott tegnap a Parlamentben az RMDSZ. A jogszabályjavaslat egyik kezdeményezője, Magyar Lóránd Szatmár megyei képviselő rámutatott arra, hogy az elmúlt időszakban az epertermesztők számos hátrányos megkülönböztetésben részesültek, mivel a de minimis támogató programok esetében sem a gyümölcsök, sem a zöldségek kategóriájába nem kerültek bele.

Az RMDSZ tervezete szerint a PFA-ként, családi- és egyéni vállalkozásként, jogi személyként vagy mezőgazdasági termelőszövetkezetként tevékenykedő epertermesztők hektáronként 10 ezer lejes állami támogatásra lennének jogosultak, ha legalább 0,3 hektáron vagy legalább 500 négyzetméteren lévő fóliasátorban hektáronként legkevesebb 5000 kg epret termesztenek és ebből hektáronként 3000 kg epret értékesítenek minden év november elsejéig.

A képviselőház mezőgazdasági bizottságának tagja, Magyar Lóránd kiemelte, hogy míg 2016-ban 2700 hektáron 23 ezer tonnányi epret termesztettek, addig 2021-ben már csak 18,5 ezer tonna eper termett alig 2000 hektáron. Mindeközben Románia külföldről, főleg Görögországból, Törökországból és Bulgáriából importálja az epret.

A törvénytervezetet első házként a Szenátus, döntő házként a Képviselőház vitatja meg.