A nagybányai művésztelep alapítóit ábrázoló szoborcsoportot avattak Nagybánya régi főterén.

Deák Árpád nagyváradi szobrászművész alkotása Hollósy Simonnak, Réti Istvánnak, Iványi-Grünwald Bélának, Thorma Jánosnak és Ferenczy Károlynak állít emléket. A bronzból készült, életnagyságúnál nagyobb alakok nem állnak talapzaton és a művésztelep felé vezető Híd utcára néznek.

Az 1896-ban alakult nagybányai művésztelep több évtizedes létezése alatt nem csak létrehozta a magyar modern festészetet, de értő közönségét is megteremtette, a közízlést, a művészetről való gondolkodást is átformálta – emelte ki a szoboravatón mondott beszédében Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Románia miniszterelnök-helyettese. Az RMDSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy Nagybánya akkori polgármestere örömmel fogadta és támogatta is a művészeket, több műteremlakást építtetett számukra, a szellemi „infrastruktúra” támogatását is fontosnak tartotta.

A mintegy 10 százalékban magyar város polgármestere, Cătălin Cherecheş azt emelte ki, hogy el kell ismerni a közös értékeket, a pozitív példát, azokat, akik hírét vitték a városnak a világban.