Bulgária erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy 2025. január 1-jéig készen álljon az euró bevezetésére, és az előkészületekről tárgyaltak az Európai Unió képviselőivel – közölte a szomszédos ország pénzügyminisztériuma.

A sajtóban megjelent, Bulgária euróövezetbe való belépési eljárásaival kapcsolatos találgatásokkal kapcsolatban a pénzügyminisztérium tagadta, hogy az EU tisztviselőivel folytatott megbeszéléseken szóba került volna az euró bulgáriai bevezetésének 2025. január 1-je utáni halasztása.A pénzügyminisztérium elfogadhatatlannak tartja az álhírek és az ellentmondásos üzenetek terjesztését a sajtóban. Hangsúlyozzák, az euróövezethez való csatlakozás segítené Bulgáriát, az Európai Unió legszegényebb tagállamát, hogy több külföldi befektetést vonzzon és jobb gazdasági besorolásokat kapjon, ami csökkentené adósságfinanszírozási költségeit.Sok bolgár ugyanakkor attól tart, hogy az euróra való átállás drágulásokat eredményez.

Az Európai Központi Bank jelentése, amely 12 országban elemezte az euró 2002-es bevezetését, „nem talált bizonyítékot arra, hogy az átállás jelentős hatást gyakorolt volna az árakra”.

Imelda/Unsplash