Ferenc pápa szerint abban a világban, amelyben élünk, végig kell néznünk, ahogy a béke álmát éneklő kórusnak sajnálatosan leáldozik, miközben a háború szólistái törnek utat maguknak.

A katolikus egyház feje pénteken erről beszélt egyebek mellett a budapesti Karmelita kolostorban a magyarországi állami hatóságok, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőivel szervezett találkozóján a budapesti látogatása alkalmából. Ferenc pápa hangsúlyozta: a béke soha nem a stratégiai érdekek követéséből fog fakadni, hanem olyan politikából, amely képes mindenki érdekeit szem előtt tartani, odafigyelve az emberekre, a szegényekre és a jövőre. Az egyházfő meglátása szerint a nemzetközi politika a problémák megoldása helyett inkább az indulatokat szítja, megfeledkezve a háború borzalmai után elért érettségről, visszafejlődve egyfajta „háborús infantilizmusba” – értékelt.

Novák Katalin államfő szerint a magyarok és milliók világszerte a béke emberét látják Ferenc pápában. A magyar köztársasági elnök ezt a katolikus egyházfőt köszöntő beszédében jelentette ki tegnap Budapesten. Reményét fejezte ki, hogy a pápa beszélni tud Kijevvel és Moszkvával, Washingtonnal, Brüsszellel, Budapesttel és mindenkivel, aki nélkül nem lehet béke. „Itt, Budapesten azt kérjük Öntől, hogy járjon el személyesen a mielőbbi igazságos béke érdekében” – mondta az egyházfőhöz fordulva a magyar köztársasági elnök.