Romániának és Ausztriának közösen kell nyomást gyakorolnia az Európai Bizottságra (EB) az Európai Unió külső határainak biztonságosabbá tétele, az illegális migráció megfékezése érdekében – hangoztatta tegnap Bukarestben Gerhard Karner osztrák belügyminiszter.

A román és bolgár Schengen-övezeti csatlakozást tavaly decemberben megvétózó osztrák tisztségviselő a bukaresti Belügyminisztériumba érkezésekor elmondta: operatív, pénzügyi és jogszabályi szinten vár támogatást az EB-től. Karner elhárította a román schengeni csatlakozás várható dátumát firtató újságírói kérdéseket, rámutatva: előbb a schengeni rendszert kell működőképessé tenni. Hozzátette: Európa biztonságát csak külső határainak biztonságossá tétele garantálhatja.

Román hivatali partnerével folytatott megbeszélései után az osztrák belügyminiszter meglátogatta tegnap a határrendészet operatív központját. A látogatást összegző sajtótájékoztatón Lucian Bode rámutatott: „nincs rendjén, hogy Romániának csak kötelezettségei legyenek a Schengen-téma kapcsán, és nem élhet az őt megillető jogokkal”. Leszögezte: a schengeni övezeti tagság nemcsak egy vágy, hanem jog, amely megilleti Romániát, Bukarest pedig nemzeti célkitűzésnek tekinti, hogy ennek az évnek a végéig lezárják a csatlakozási folyamatot. A tárcavezető közölte: a tegnapi találkozón az illegális migráció megelőzését célzó cselekvési tervről állapodott meg osztrák hivatali kollégájával, és aláírtak három együttműködési megállapodást. Ezek egyike lehetővé teszi, hogy az osztrák és a magyar határrendészet közös járőrözést szervezzen a Csanádpalota – Nagylak II. autópálya-határátkelőnél és annak környékén az illegális migráció visszaszorítása érdekében.