Az évfordulót idén új megvilágításba helyezi az ukrajnai háború.

1986. április 25-ről 26-ára virradó éjszaka a mai Ukrajnában található Csernobilban robbanás történt az atomerőmű negyedik blokkjában. A detonáció felszakította az épület tetejét és falait, és tűz keletkezett. Maga a reaktor is megsérült, majd radioaktív anyag került a levegőbe, és ennek nyomán szerte Európában a szokottnál nagyobb radioaktív koncentrációt mértek.

A szovjet vezetés próbálta titkolni a katasztrófát. A külvilág úgy szerzett tudomást róla, hogy Svédországban kezdtek radioaktív felhőket észlelni. A felhő április 29-én érte el a mi térségünket.

Az évfordulót új megvilágításba helyezi az ukrajnai háború, illetve a világ egyik legnagyobb nukleáris erőműve, a zaporizzsjai atomerőmű körüli harcok. A létesítmény körül rendszeresek a rakéta-becsapódások, de a reaktorok eddig szerencsére nem szenvedtek sérülést. Szakértők szerint egy célt tévesztett lövedék vagy eltévedt bomba nagyobb katasztrófát okozhatna, mint ami Csernobilban történt 1986-ban. Éppen ezért az évfordulón az olasz külügyminiszter javasolta, hogy az orosz és ukrán fél alakítson ki fegyvermentes, védett övezetet a zaporizzsjai atomerőmű körül.