Ozanimod enantiomérek elválasztása a királis kromatográfiában. Elismétlem még egyszer a mondatot – már amennyiben sikerül hibátlanul. Tehát: Ozanimod enantiomérek elválasztása a királis kromatográfiában.

És ne rázzák a fejüket a kedves hallgatók, ha nem értettek belőle semmit, mert nem bennük van a hiba. Én sem értem, ez ugyanis szaknyelv és egy dolgozatnak a címe, amely ma délelőtt hangzott el az Erdélyi Múzeum Egyesület Orvos- és Gyógyszerésztudományi Szakosztályának a szervezésében, amelyhez társszervezőként társult a Kolozsvári Akadémiai Bizottság is.

A tegnap, csütörtökön, megkezdődött és holnap, szombaton, záruló rendezvényre ugyanis több mint ötszáz orvos, fogorvos és gyógyszerész, köztük sok egyetemi tanár érkezett egész Erdélyből Csíkszeredába, hogy 31. tudományos ülésszakuk keretében ismerjék meg egymás munkáját és saját szakterületük  legújabb eredményeit. Négy helyszínen, a Csíki Játékszínben, a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium Kollégiumában, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kampuszán, a Városházán több mint 120 dolgozatot mutattak vagy mutatnak be, és kerekasztal beszélgetések, műhelymunkák is gazdagítják a konferencia programját. Bár a rendezvény elsősorban a szakma számára szól, a szervezők biznak abban – hangsúlyozza a kiadott közlemény – , hogy hozadéka szélesebb körben megmutatkozik, az elsajátított ismereteket, a kialakított szakmai kapcsolatokat az orvosok a betegek javára kamatoztatják, tágabb képhez jutnak az egyes településeken elérhető egészségügyi szolgáltatásokról.

Számomra, a nem szakmabeli számára, ugyancsak rokonszenves az a szándék, hogy a tanácskozással orvos- és gyógyszerésznemzedékeket is szeretnének összekötni, és ennek bizonyítéka, hogy a több mint tucatnyi szakosztály számára fenntartott kisebb-nagyobb termeket egykori csíkszeredai orvosokról, gyógyszerészekről neveztek el, akik évekkel-évtizedekkel ezelőtt maguk is részt vállaltak abban, hogy ez a tudományos folyamat kibontakozzon. 

Dénes László terem, Bajkó Barabás terem, Jakab Kálmán terem,  Kraft Géza terem, Hollaky József terem, Borsa István terem – íme csupán néhány név azon sebészek, szülészek és nőgyógyászok, szívgyógyászok, fül-orr-gégészek, belgyógyászok és bőrgyógyászok közül, akiknek jóval nehezebb körülmények közötti áldozatos munkájára még jól emlékszik a város és a térség, olyan orvosok, akik mindig a beteg iránti rokonszenvvel, együttérzéssel, a teljes emberi szervezet működésére figyelve pótolták az eszközhiányt, az anyagiak szűkösségét és az elszigeteltséget.

Manapság ez nem áll fenn. Olyannyira nem, hogy az egészségügyi tudományok hihetetlen mértékben szakosodtak, már minden szervnek és minden betegségnek vagy tünetcsoportnak külön szakirodalma és vizsgálati eljárása van, a pontokra szedett módszertanokba pedig belép immár a mesterséges intelligencia is. Nem véletlen, hogy  a világ különböző országaiban dolgozó és online bejelentkező neves magyar szakemberek erről is beszélnek.

Jómagam pedig, hogy stílszerű maradjak, megkérdeztem írásban a manapság oly divatos mesterséges intellegenciák egyikét, hogy mik azok a jegyzetem bevezetőjében említett ozanimod enantiomérek és azt válaszolta, hogy az immunrendszert erősítő és gyulladásgátló gyógyszerek alapanyagai lesznek a közeljövőben.

A még közelebbi jövőben, azaz holnap, közös csíkszépvízi kirándulással zárul az orvos- és gyógyszerészkonferencia. Nem véletlen, mert a székely, majd örmény gyökerű nagyközség Hargita megye egyik igen látványosan fejlődő települése.