A néhai Luciano Pavarotti korrepetitora, a három tenor állandó karmestere tart előadást Csíkszeredában, Marosvásárhelyen és Kolozsváron. Az Olaszországban élő, magyar származású Ács János évtizedeken át négy kontinens legrangosabb operaházaiban, koncerttermeiben, stadionkoncertjein lépett fel világsztárokkal, most pedig erdélyi turnén találkozik a közönséggel.

Bár édesanyja a máramarosi Láposbányán született és gyerekeskedett, a világhírű karmester először turnézik Romániában. Április 23-án, vasárnap 19:30 órától a Csíksomlyó kegytemplomban, április 25-én, jövő kedden 19 órától a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János Plébániatemplomban és április 27-én, jövő csütörtökön ugyancsak 19 órától a kolozsvári Szent Mihály-templomban mutatja be Pünkösdi meditáció című műsorát. Az Ács, Bach, Bizet, Gounod, Kodály, Mendelssohn, Schubert, Stradella és Verdi egyházzenei műveiből összeállított, mintegy 80 perces előadásban közreműködik Giuseppe Girardi (tenor), Kuczmog Klaudia (szoprán) és Antoni Norbert (bariton) énekművész, zongorán kísér Ács János.

Ács János Pavarotti és a három tenor koncertjeinek állandó karmestereként szerzett világhírnevet, éveken át zeneigazgatója volt a Colorado Operának, majd a Pretoria Operának. Az Egyesült Államoktól Olaszországig, Dél-Afrikától Kínáig dirigálta Bellini és Puccini valamennyi operáját és a legnagyobb Verdi-műveket. Korunk olyan nagy énekeseivel dolgozott együtt, mint Pavarotti, Carreras, Domingo, Samuel Ramey, Raina Kabaivanska, Giuseppe Giacomini, de még Aretha Frankilint is vezényelte. Legjobbnak tartott lemezét, a Manon lescaut opera felvételét Vasile Moldoveanu tenorral készítette a New York-i Metropolitanben. Repertoárján több mint 150 opera és zenekari mű szerepel. Szakmai körökben az olasz operajátszás legnagyobb szakértőjének tartják.


Nemzetközi karrierjét néhány éve abbahagyta, hátralévő éveit a fiatal operaénekesek fejlődésének szenteli, a szakrális zene elkötelezettjeként gyakran lép fel templomi hangversenyeken.