Nagy-Britannia apostoli nunciusává nevezte ki Ferenc pápa Miguel Maury Buendíát, Románia és a Moldovai Köztársaság apostoli nunciusát, Italica címzetes érsekét tegnap – tájékoztat a Romkat.ro a Szentszék Sajtóirodája és a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia (CER) közlésére hivatkozva.

Április 23-án Miguel Maury Buendía szentmisét celebrál a Szent József-székesegyházban, amelynek keretében búcsút vesz a bukaresti katolikus közösségtől. Ezzel lezárul a Romániában 2015. december 5-én, illetve a Moldovai Köztársaságban 2016. január 25-én megkezdett diplomáciai missziója. Romániai diplomáciai missziója során Miguel Maury Buendíának szerepe volt több katolikus püspök kinevezésében, és ő koordinálta Ferenc pápa apostoli látogatását Romániában 2019. május 31. és június 2. között.

Klaus Johannis elnök a Hűséges szolgálat nemzeti érdemrendje nagykeresztjével tüntette ki Buendíát 2020-ban. Miguel Maury Buendíát Ferenc pápa nevezte ki romániai apostoli nunciussá. Korábban Kazahsztán, Kirgizisztán és Tadzsikisztán apostoli nunciusa volt 2007 és 2015 között. 1990-től, amióta Románia újra diplomáciai kapcsolatban áll a Vatikánnal, öt apostoli nunciust neveztek ki ide, sorrendben: John Bukovsky, Janusz Bolonek, Jean-Claude Périsset, Francisco-Javier Lozano és Miguel Maury Buendía.