Kivonulnak Irakból az év végére az amerikai csapatok. Erről állapodott meg hétfői washingtoni találkozóján Joe Biden amerikai elnök és Musztafa al-Kádimi iraki kormányfő. A két ország terrorizmus elleni együttműködése azonban folytatódni fog, az amerikai szerepvállalás Irakban a tanácsadás és a helyi biztonsági erők kiképzése felé fog eltolódni – hangsúlyozta Biden több mint 18 évvel az Egyesült Államok iraki katonai beavatkozását követően.

Jelenleg 2500 amerikai katona állomásozik Irakban, fő feladatuk az Iszlám Állam terrorszervezet maradványainak felszámolása. Szakemberek szerint az amerikai döntés nagyban nem fogja befolyásolni a viszonyokat, hiszen az Egyesült Államok már így is az iraki biztonsági erők kiképzésére helyezi a hangsúlyt. Egyelőre nem világos, mekkora létszámú amerikai kontingens marad Irakban.

Biden közölte azt is, hogy Washington hamarosan félmillió dózis koronavírus-vakcinát fog küldeni Irakba a COVAX-programban. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok 5,2 millió dollárral járul hozzá az októberi iraki választásokat felügyelni hivatott ENSZ-misszióhoz.