Tengeralattjárók és aknászhajók beszerzéséhez, illetve a rakétahordozó hadihajók korszerűsítéséhez kért parlamenti jóváhagyást a védelmi minisztérium.

A tárca indoklása szerint a három program a haditengerészet védelmi képességeit javítaná, és szerves részét képezi a hadsereg 2040-ig megvalósítandó átalakításának, amit Románia az európai uniós és NATO-szövetségesek előtt vállalt. Ehhez elengedhetetlen a harci alakulatok ütőképességét, tűzerejét, alkalmazkodó és túlélési esélyeit növelő, a 21. század követelményeinek megfelelő fegyverzet és harci eszközök beszerzése – áll a minisztérium közleményében.

Sajtóértesülések szerint a román hadsereg Scorpène osztályú, a francia Naval Group által gyártott tengeralattjárókat vásárolna. Erről tavaly nyáron Vasile Dîncu akkori védelmi miniszter szándéknyilatkozatot is aláírt francia kollégájával. Egyelőre nincsenek hivatalos információk arról, hogy a hadsereg hány tengeralattjárót akar, és mennyi pénzt költene erre a programra, de a tárca egy korábbi vezetője, Mihai Fifor évekkel ezelőtt azt mondta, hogy három tengeralattjáró beszerzését tervezik. Angel Tîlvăr jelenlegi védelmi miniszter a parlamenthez intézett levelében lényegében arra hivatkozott, hogy a hadseregnek túl sok elkölteni való pénze van, ugyanis az idei évtől a GDP 2,5 százalékával gazdálkodhat.

Romániának van egy szovjet gyártmányú, Kilo osztályú, 1985-ben hadrendbe állított tengeralattjárója, amely azonban 1996 óta nem mozdult ki a konstancai katonai kikötőből, mivel akkumulátorai – és időközben más berendezései is – használhatatlanná váltak. A közszolgálati televízió szerint a 73 méter hosszú Delfinul aktivitásának egy évtizede alatt mintegy 2000 órát töltött a víz alatt a Fekete-tengeren, fedélzetén ötven tengerésszel, és 34 torpedót lőtt ki.