Nagycsütörtökön az egyház az utolsó vacsorára emlékezik, ezzel kezdődik a szent három nap, amikor a keresztények Krisztus megváltó áldozatát ünneplik az egész világon.

Rómában a nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelő szentmisével vette kezdetét a húsvéti szent három nap, amelynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. A 86 éves egyházfő délután fiatalkorúak börtönében végzi a lábmosás szertartását az utolsó vacsora emlékére. Ferenc pápa ugyanoda látogat el, ahova 2013 húsvétján, közvetlenül pápává választása után vezetett útja. A szertartás nem nyilvános, a Vatikán interneten élőben közvetíti.

Nagypéntek délután a Szent Péter-bazilikában az Úr szenvedésének liturgiája zajlik. Este a Colosseumnál tartják a hagyományos Via Crucis keresztúti ájtatosságot. Nagyszombaton este fél 8-kor a pápa húsvéti virrasztást vezet a vatikáni bazilikában, amelyen ismét megszólalnak a bazilika harangjai.

Húsvétvasárnap a pápa délelőtt 10 órakor misét vezet a Szent Péter téren, amelyet Giovanni Battista Re, a bíborosi kollégiumot vezető dékán mutat be. Ferenc pápa délben olasz nyelvű húsvéti üzenetet mond, amelynek hagyományos témája a béke. Végül Urbi et Orbi áldást ad Róma városára és a világra.