A katolikus egyházfőnek légúti fertőzés miatt kellett befeküdnie a napokban egy római kórházba. A Reuters szerint Ferenc pápát még szombaton kiengedhetik a kórházból.

A tervek szerint már a közelgő nagyhéti szertartásokat is ő vezetheti, közölte a Bíborosi Kollégium dékánja, Giovanni Battista Re, aki tíz évvel ezelőtt elnökölt a pápát megválasztó konklávén.

A Vatikán csütörtökön azt mondta, az antibiotikumos kezelés hatására az egyházfő már jobban van, és valószínűleg néhány napon belül hazamehet. Korábbi állításukkal ellentétben – miszerint Ferencet előre tervezett vizsgálatokra vitték – később kiderült, hogy a pápánál légúti fertőzést állapítottak meg, ami kórházi kezelést igényel.

Ferenc pápa korábban többször is elmondta már, hogy lemondana, ha egészségügyi okokból képtelenné válna feladatai ellátására – erre az esetre kinevezése első évében előre alá is írta saját lemondó nyilatkozatát. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtóosztálya szerint a pápa betegsége nem befolyásolja április végén esedékes magyarországi látogatását.