Pénzbírságot szabott ki a román csendőrség Izsák Balázsra, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökére a székely szabadság napi marosvásárhelyi felvonulás megszervezéséért – közölte az SZNT.

A március 10-i marosvásárhelyi megemlékezés és felvonulás szervezői tegnapi közleményükben azt írták: a Maros megyei csendőrség marosszentgyörgyi egysége 2023. március 16-án állított ki büntető jegyzőkönyvet Izsák Balázs nevére. Ezt csütörtökön, március 23-án kézbesítette a posta. Ebben az áll, hogy az 1000 lejes pénzbírságot egy „betiltott” nyilvános rendezvény megtartásáért szabták ki.

Az SZNT szerint a büntetés jegyzőkönyve „megerősíti a csendőrségnek azt a megközelítését, hogy a román törvények tiltják a régiósításra, területi autonómiára vonatkozó gondolatok terjesztését, az etnikai kritériumok alapján igényelt területi autonómiát meg (a csendőrség) egyenesen sovinizmusnak minősíti”. A közleményhez mellékelt jegyzőkönyvben ugyanis azt írja, hogy a felvonuláson „Székelyföld etnikai alapon való regionalizálását, autonómiáját fenntartó eszméket népszerűsítettek”, ami a csendőrség szerint sovinizmusnak minősül. Az is szerepel benne, hogy ezen eszmék népszerűsítése a nemzetbiztonságra veszélyes cselekedetnek minősül.

Az SZNT közleményében azt írta, hogy Izsák Balázs nem fizeti ki a pénzbírságot, és jogorvoslati eljárást indít az érvénytelenítéséért. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) országos elnöksége szolidaritásáról biztosította Izsák Balázst és az SZNT teljes tagságát, hangsúlyozva, hogy nem engednek a megfélemlítésnek.