Román állami támogatással terveznek felújítási és fejlesztési munkálatokat a dévai Téglás Gábor Gimnáziumban – erősítette meg az MTI-nek tegnap Balogh Károly Csaba iskolaigazgató.

A dél-erdélyi magyar közösségek fennmaradásában kulcsszerepet játszó tanintézetben 18 éves fennállása óta nem volt hasonló nagyságú felújítás – nyilatkozta az igazgató. A munkálatokra 795 ezer lejt utaltak ki a román állami költségvetésből. Balogh Károly Csaba elmondta, hogy a dévai gimnáziumban 411 gyerek tanul, az elemi oktatásban, illetve az 5. és 6. osztályban évfolyamonként egy osztálynyi, míg a 7. és 8. osztályba, illetve középiskolába két osztálynyi gyerek jár, és négy óvodai csoport is van. Balogh Károly Csaba rámutatott: iparosított térségként Hunyad megyében érezhetőbb a népességfogyás. A gyereklétszám is csökken, de a 2012-2018 közötti drasztikus visszaesés után egyfajta stagnálás tapasztalható.

Jövő tanévtől a Zsil-völgyből is számítanának a magyar gyerekekre, akik Lupényban és Petrozsényban csak 8. osztályig tanulhatnak anyanyelvükön. A nagy távolság miatt számukra is kollégiumi szállást biztosítanának. A kollégiumot tavaly újították fel, jó körülmények vannak, jelenleg 15 gyereknek nyújtanak szállást, étkezést. Az igazgató szerint a Zsil-völgyi magyar gyerekek anyanyelvi oktatását a Rákóczi Szövetség jövő tanévtől induló iskolabuszprogramja is segíteni hivatott, Petrozsény és Déva is kap egy-egy kisbuszt. A dévai magyar iskolába jelenleg 92 diák ingázik a környező falvakból, illetve Szászvárosból, Vajdahunyadról, Csernakeresztúrról a Communitas Alapítvány támogatásával. Az iskola vonzerejét az elemisták délutáni oktatási programja is növeli, ebben 76 gyerek vesz részt.

Az Iskola Alapítvány magyar állami támogatással működtetett programja nagyon népszerű, a magyar és vegyesházasságból származó gyerekek mellett román gyerek is akad, akit emiatt írattak szülei magyar osztályba – mondta az igazgató. Déván a magyar lakosság számaránya hét százalék körül van, az önálló magyar iskola 2005-ben jött létre.