A matematikatanítást támogató társasjátékot fejlesztett ki a Pécsi Tudományegyetem (PTE), együttműködve a Piatnik Budapest Kft.-vel – közölte az MTI. A Dienes Mathlab matematikatanítási társasjátékcsomag egyszerre alkalmas otthoni és oktatási felhasználásra.

A fejlesztés során szín- és formavilágában is vonzó játékkészleteket alakítottak ki, amit a gyerekek szívesen vesznek kézbe oktatási környezetben is. Ebben a komplexitásban eddig nem állt rendelkezésre a tanításban felhasználható, professzionális megvalósítású matematikai eszközkészlet – írták a közleményben. A matematikai társasjátékcsomagnak két része van, az „Erdők játéka” és a „Ki jut a várba”, ezeket úgy tervezték, hogy a tanulók használják tanulásra, ne pedig a tanár demonstrációra.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kezdeményezésével a játékkészleteket 1000 példányban kiosztották 50 magyar nyelven tanító iskolának (belföldön és a határontúli területeken), valamint továbbképzést tartottak a programban oktató tanároknak. A fejlesztés a Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton kiemelt elismerésben részesült.