Oroszország provokációnak tekinti az egyik Szu-27-es vadászrepülőgépével és egy amerikai katonai drónnal a Fekete-tenger felett történt incidenst – mondta Anatolij Antonov amerikai nagykövet szerda hajnalban közzétett beszédében.

„Az amerikai UAV szándékosan és provokatívan haladt orosz terület felé, kikapcsolt transzponderekkel” – idéz a Reuters a nagykövetség honlapján közzétett nyilatkozatból, amely a pilóta nélküli légi járműre (UAV) utal.

A Pentagon közlése szerint az amerikai katonai MQ-9 megfigyelő drón a Fekete-tengerbe zuhant kedden, miután egy orosz Szu-27-es repülőgép nekiütközött a légcsavarjának. Ez az első ilyen incidens Oroszország több mint egy évvel ezelőtti ukrajnai inváziója óta.

Oroszország tagadta, hogy kapcsolatba került volna egymással a két repülőgép, és azt állítja, hogy a drón „éles manőverezés” után zuhant le.

Moszkva washingtoni nagykövete ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte, hogy az amerikai hadsereg az orosz határok „közvetlen közelében” információkat gyűjt, amelyeket később a kijevi rezsim arra használ fel, hogy csapást mérjen az orosz fegyveres erőkre.

A The York Times egy név nélkül nyilatkozó amerikai védelmi tisztviselőre hivatkozva azt írta, hogy az MQ-9 „Reaper” típusú drón egy romániai támaszpontról szállt fel. Ezt megelőzően a román sajtóban olyan radarfelvételek láttak napvilágot, amelyek szerint az amerikai drón Olaszországból indult a Fekete-tenger irányába.