Kisebbségi szempontból előrelépés az új tanügyi törvény, de néhány módosításra még szükség van – véli Szabó Ödön, az RMDSZ oktatási szakpolitikusa. A parlamenti képviselő kiemelte: a minisztériumnak egy külön országos programot kell indítania a román nyelv oktatására vonatkozóan a kisebbségek számára. Ez magába foglalja a korszerű kisegítő és digitális anyagok elkészítését, illetve a román nyelvű táborok, valamint cserediák programok megszervezését egyaránt.

A tervezet ugyanakkor előírja, hogy ott, ahol a diáklétszám 300 fő alatt van, kötelező lesz biztosítani a működéshez szükséges teljes forrást. Ez azt jelenti, hogy a szórvány, illetve a vidéki kisiskolák biztonságban vannak – hangsúlyozta Szabó Ödön. A politikus szerint szintén előrelépés, hogy immár a törvény szövegébe bekerült az a kitétel, miszerint a diákok azon a nyelven felvételizhetnek az egyetemre, amilyen nyelven tanultak a középiskolában és ez alól csak a nemzetbiztonsági szakok kivételek.

Az RMDSZ oktatási szakpolitikusa hozzátette: a közvitát követően a parlamenti szavazásig még néhány pontban módosítani kell a tervezetet ahhoz, hogy el lehessen mondani: előrelépés történt kisebbségi szempontból az oktatási törvényben.