Svájci múzeumokba menekítették a Kijevi Nemzeti Művészeti Galéria festményeit, ennek viszontagságairól Jurij Vakulenko igazgató számolt be ma a Reuters hírügynökségnek.

A háború kezdetekor Vakulenko beköltözött a múzeum pincéjébe, hogy „vigyázzon” a műkincsekre. Hatvanhat napot töltött ott. Közben eltervezte, hogy külföldre szállíttatja a galéria képeit, de nem raktárba akarta vitetni, hanem azt próbálta meg elérni, hogy valahol kiállítsák őket. Erre a genfi művészeti és történeti múzeum (Musée d’Art et d’Histoire), valamint a bázeli művészeti múzeum (Kunstmuseum Basel) vállalkozott.

A genfi múzeum, amely a spanyol polgárháború idején is befogadta a madridi Prado képeit, csomagolóanyagokat küldött Kijevbe a biztonságos szállítás érdekében. Az általa befogadott festményeket a Musée Rathban állították ki, mert a genfi művészeti múzeum ebben tartja időszaki kiállításait. Az ukrán kiállítás címe Sötétedéstől pirkadatig. De nem csak festmények láthatók itt, hanem azok a faládák is, amelyekben a képeket Kijevtől Genfig szállították.

Vakulenko a Reutersnak elmondta, hogy nem volt biztosítótársaság, amely vállalta volna a szállítmány biztosítását, amíg az kiér Ukrajnából, ezért külön személyzetet kellett megbízni azzal, hogy elkísérjék a teherautókat a lengyel határig tartó kétnapos úton. „Szigorúan titokban kellett tartani a szállítmány mozgását, arról csak nagyon kevés embernek volt tudomása” – mondta az igazgató.


A bázeli kiállításon 49 mű szerepel XVIII-XX. századi, ukrajnai születésű festőktől, mint például Ilja Repin vagy Volodimir Borovjovszkij.