A lakosság 10 százaléka már életében legalább egyszer fogyasztott tiltott drogokat, 6 százaléka pedig az elmúlt évben is – közölte az Országos Drogellenes Ügynökség.

A 2021-es évre vonatkozó éves jelentés irányadónak számít valamennyi szakember számára a drogfogyasztást illetően. A tiltott drogok fogyasztása enyhén csökken, kivételt képeznek az új pszichoaktív anyagok, amelyek egyre elterjedtebbek.

A legtöbb fogyasztó a 15-34 év közötti korcsoportból kerül ki. A serdülőkorúakra leselkedik a legnagyobb veszély, ők vannak kitéve leginkább a drogfogyasztás veszélyeinek. Például az új pszichoaktív anyagok esetében a legfiatalabb fogyasztó 13 éves a saját bevalláson alapuló adatok szerint.

Az egyik leginkább elterjedt tiltott drog a marihuána, amely az iskolások körében is népszerű. Regionális bontásban Bukarestben és a fővárost körülvevő Ilfov megyében van a legtöbb fogyasztó. Több mint 3 ezer drogfogyasztó kért segítséget szakembertől, ami 10 százalékos csökkenés az előző évhez képest. A kezelésre vonatkozó igénylések több mint fele a marihuánafogyasztók részéről érkezett.

2021-ben 30 olyan kimutatható haláleset volt, amit drogfogyasztás okozott, 25-en túladagolás miatt vesztették életüket. A halálesetek száma csökkenőben van. Emellett az elmúlt egy évben a drogfogyasztó páciensek egyötödéről derült ki, hogy HIV-fertőzöttek. A tiltott szerek piacán főleg a marihuána és a kokain érhető el egyre nagyobb mértékben.