Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) hétfőn elítélte Izrael azon terveit, amelyek palesztin területeken lévő zsidó telepek gyarapítását tűzik ki célul.

„A BT mély aggodalmát és döbbenetét fejezi ki Izrael február 12-i bejelentése kapcsán” – áll a nyilatkozatban, reagálva az izraeli kormány azon tervére, miszerint még több zsidó telepet létesítenének palesztin területeken, a meglévőket pedig építkezésekkel és betelepítésekkel terjesztenék ki.

„A Biztonsági Tanács újfent megismétli, hogy Izrael (ciszjordániai) zsidó telepekre vonatkozó tevékenysége súlyosan veszélyezteti az 1967-es helyzeten alapuló kétállami megoldást” – olvasható a nyilatkozatban, utalva arra a jövendőbeli palesztin államra, amely a nemzetközi elképzelések szerint Ciszjordániában és a Gázai övezetben jöhetne létre a sok évtizedes palesztin-izraeli viszály megoldása érdekében.

A nyilatkozat – amelyet a BT mind a 15 tagjának jóvá kellett hagynia – azután nyerte el Washington támogatását is, hogy az Egyesült Arab Emírségek „a felek közt kialakult pozitív párbeszédre” való tekintettel úgy döntött, nem indítványoz még élesebb tartalmú tervezetet; ezt ugyanis az Egyesült Államok Izrael szövetségeseként várhatóan leszavazta volna.

A szigorúbb változat, melyet a Reuters hírügynökség megszerzett, „a megszállt palesztin területeken történő telepítési tevékenységek azonnali és teljes felfüggesztését” követelte volna Izraeltől. Elfogadásának azonban fontos kitétele lett volna, hogy a BT öt állandó tagja közül egyik se ellenezze az indítványt.

Az izraeli miniszterelnök hivatala állásfoglalásában hétfőn este egyoldalúnak nevezte az ENSZ BT nyilatkozatát, az Egyesült Államokat pedig bírálta, amiért támogatta ezt a dokumentumot.

Rijád Manszúr, a palesztinok ENSZ-nagykövete ugyanakkor üdvözölte a nyilatkozat elfogadását. „Nagyon örvendünk, hogy az ENSZ BT nagyon határozott, egyhangú üzenetet küldött Izrael február 12-én született „illegális, egyoldalú döntésével szemben”, amelynek értelmében visszamenőleges hatállyal kilenc zsidó telepet engedélyeznek Ciszjordániában, illetve további 10 ezer új lakóegység építését.

Izrael 1967-ben, a hatnapos háborúban foglalta el Ciszjordániát Jordániától. A nemzetközi jog tiltja civilek betelepítését a katonai hadjárattal elfoglalt területekre, de ezt Izrael Ciszjordánia esetében biztonsági és történelmi okokra hivatkozva vitatja. A palesztinok az izraeli települések építését Ciszjordániában a nemzetközi jog megsértésének és a béke akadályának tekintik, és ebben széles körű nemzetközi támogatást élveznek.