Nicolae Ciucă kormányfő tegnap Nagyszebenben, a megyei tanácsok országos szövetségének ülése után tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a prioritásnak tekintett konszolidálási munkálatokhoz a kormány biztosítja a szükséges forrásokat, hogy azok a lehető leghamarabb megkezdődhessenek.

A kormányfő egyetértett azzal az újságírói felvetéssel, hogy a hatóságoknak reaktív a hozzáállásuk a szeizmikus kockázatnak kitett épületek konszolidációjához, ám ezen változtatni kíván. Ennek érdekében jött létre a vészhelyzetekre való felkészülést és reagálást előkészítő intézményközi munkacsoport, amelyet közvetlenül a miniszterelnök irányít.

A kormány közleménye értelmében az új testület iránymutatással és megoldásokkal szolgál majd a kabinetnek, hogy minél jobban fel tudják készíteni a lakosságot és az infrastruktúrát egy esetleges földrengésre. A testület egyebek mellett sürgősen felméri az oktatási minisztérium nyilvántartásában szereplő, 1-es szeizmikus kockázati kategóriába sorolt iskolaépületek helyzetét, és a fejlesztési minisztérium támogatásával biztosítja a finanszírozást a megerősítési munkálatokhoz.

Shefali Lincoln/Unsplash