Visszavonja a Bukaresti Tudományegyetem (UB) a háborús bűnökért 1946-ban kivégzett volt diktátor, Ion Antonescu marsall díszdoktori címét – közölte tegnap az oktatási intézmény.

Az UB szenátusa a döntés indoklásában közölte: mivel nem fér kétség ahhoz, hogy Antonescu marsallt felelősség terheli a besszarábiai, bukovinai és transznisztriai zsidók megsemmisítésében, az ő esetére is alkalmazható a jelképes egyetemi címek szabályzatának azon előírása, amely szerint a kitüntetés visszavonható, ha az illetőt jogerősen elítélik emberiesség elleni bűncselekményekért – részletezte az UB közleménye.

Döntésekor a szenátus azt is figyelembe vette, hogy Ion Antonescu az egyetemi autonómia megsértésével, az állam „kondukátorát” övező személyi kultusz megnyilvánulásaként kapta meg 1941-ben a Bukaresti Tudományegyetem díszdoktori címét.

Tegnapi határozata kiegészítéseként az egyetem úgy döntött: bizottságot hoz létre, amely megvizsgálja, vállalhatók-e a mostani erkölcsi normák alapján azok a díszdoktori címek, amelyeket a romániai totalitárius rendszerek idején adományozott az intézmény.