Módosította tegnap a Képviselőház a gyerekek sértettként vagy tanúként való kihallgatásának szabályozását a büntetőeljárási törvénykönyvben. Az cikkelyek szerint a 14 éven aluli gyerekek sértettként vagy tanúként való kihallgatása kötelező módon valamelyik szülő, a gyám vagy állami gondozásban levő kiskorú esetén az állami nevelőotthon képviselője, illetve egy pszichológus jelenlétében zajlik.

Az igazságügyi intézmény által kirendelt pszichológus az eljárás teljes ideje alatt szakértői támogatást biztosít a gyermek számára. Ha a fent nevezett személyek nem tudnak jelen lenni a kihallgatáson, vagy az ügyben gyanúsítottként, vádlottként, sértettként, polgári peres félként vagy tanúként érintettek, illetve ha alapos a gyanú, hogy befolyásolhatják a kiskorú tanúvallomását, a kihallgatást a gyámhatóság képviselőjének vagy a kiskorú egy hozzátartozójának, illetve a kirendelt pszichológus jelenlétében kell megtartani.

Ha az állami gondozásban levő gyermek kihallgatása összefüggésben áll a neveléséért felelős állami intézmény tevékenységével, akkor az intézmény képviselőjét a gyámhatóság képviselője vagy a kiskorú egyik hozzátartozója helyettesíti.

A tervezetet 268 szavazattal döntő házként fogadta el az alsóház.