Bár januárban tovább csökkent a különbség a magyarországi és az európai lakossági áram- és gázárak között, az EU-n belül most is a magyar áram- és gáztarifák voltak a legalacsonyabbak – ismertette a Világgazdaság a finnországi VaasaETT adatai alapján.

A különbség csökkenését az okozza, hogy a magyar tarifák fixek, a földrész más országaiban többé-kevésbé követik a piaci árakat.

A VaasaETT a Magyar Energia és Közmű-szabályozási Hivatal, valamint az Energie-Contor Austria megbízásából havonta készít felmérést a vizsgálatba bevont országok energiahatóságaitól és elosztótársaságaitól kapott adatok alapján.

Az uniós összehasonlításból kiderül, hogy Budapest után Belgrádban, Podgoricában, Vallettában és Zágrábban a legalacsonyabb a vizsgált egységár, míg a rómaiak után a berlinieknek, a koppenhágaiaknak és a dubliniaknak kell a legjobban odafigyelniük arra, mennyi áramot használnak.

Az átlagos tarifák harmadik hónapja tartó esése ellenére az idén januári lakossági villamosenergia-díjak továbbra is számottevően magasabbak, mint egy éve – szögezi le a VaasaETT.