A román légierő megkezdte az orosz gyártmányú, izraeli segítséggel felújított MiG-21 Lancer típusú vadászrepülőgépek kivonását a szolgálatból.

Az Aviatia Magazin repülési szakportál szerint tavaly ősszel lejárt a MiG-ek karbantartásáról szóló szerződés, amelyet a bukaresti védelmi minisztériummal kötött a bákói Aerostar hadiipari céggel. A több mint 60 éve szolgálatban lévő, az 1990-es években a Lancer-program keretében korszerűsített vadászrepülőgépekről most leszerelik a kényesebb, illetve újrahasznosítható műszereket, és elhelyezik őket hosszú távú megőrzésre a 95-ös bákói légibázison.

A legfelsőbb védelmi tanács tavalyi döntése szerint a román légierőnél még használatban lévő MiG-21 Lancerek szolgálati ideje idén májusban jár le.

Elvben felmerült, hogy Románia átadja a még működő repülőket Ukrajnának, csakhogy az izraeliekkel kötött szerződés értelmében a harci gépeket a Lancer-programban végrehajtott korszerűsítés nélkül engedhetné át harmadik félnek.

A román légierő amerikai gyártmányú, használt F-16-osokkal helyettesíti a MiG-eket. Eddig 17 darab felújított szerzett be Portugáliától, és további 32-re kötött szerződést Norvégiával.