Az elmúlt héten közel 140 ezer új akut légúti fertőzéses esetet regisztráltak az országban – közölte az egészségügyi miniszter egy péntek esti televíziós műsorban. Alexandru Rafila ugyanakkor emlékeztetett, hogy 2020-ban olyan hét is akadt, amikor összesen 170 ezer megbetegedést jelentettek.

Az idei vírusszezon körülbelül egy hónappal korábban kezdődött, mint más években. A jelentés szerint 25 haláleset történt a felső légúti fertőzések miatt, egyik páciens sem volt beoltva influenza ellen.

A miniszter szerint a legdrámaibb eset egy 7 hónapos csecsemőé volt. A miniszter szerint a következő héten is az esetszámok növekedésére kell számítani. Rafila azt tanácsolja a lakosságnak, hogy vegyék fel az influenza elleni oltást.

Szakértők szerint az idei vírusszezon sokkal intenzívebb, mint más években, de valószínűleg korábban véget is ér. Főleg a kisgyermekeket érintik a felső légúti megbetegedések, a romániai gyermekorvosok szerint az elmúlt 10 év egyik legnagyobb megbetegedési hullámát okozhatja a vírusidény szerte Európában.