Klaus Iohannis államfő csütörtökön az osztrák fél kezdeményezésére telefonon egyeztetett osztrák hivatali kollégájával, Alexander Van der Bellennel, a megbeszélést követően pedig úgy döntött, hogy a román nagykövetet visszaküldi Bécsbe.

Az elnöki hivatal közleménye szerint Klaus Iohannis jelezte Van der Bellennek, hogy Románia schengeni csatlakozásának Ausztria általi megvétózása a Bel- és Igazságügyi Tanács decemberi ülésén csalódást okozott a román állampolgárok körében. A telefonos egyeztetésen Klaus Iohannis hangsúlyozta, hogy Románia továbbra is hatékonyan védi az EU külső határait minden európai polgár érdekében, ahogyan eddig is tette.

A közlemény szerint Klaus Iohannis hangsúlyozta, hogy Romániának közvetlen és kiemelt érdeke Ausztria jelenlegi álláspontjának mielőbbi megváltoztatása. Szerinte az osztrák kormánynak konstruktív és együttműködő magatartást kell tanúsítania, hogy Románia még ebben az évben csatlakozhasson a schengeni térséghez. Az államfő kifejezte a román hatóságok nyitottságát a balkáni útvonalon történő illegális migráció csökkentésére irányuló kétoldalú és európai szintű együttműködésre, választ adva ezzel az Ausztria által felvetett aggályokra. Kelemen Hunor szerint Románia ausztriai nagykövete, Emil Hurezeanu visszaküldése Bécsbe azt jelzi, hogy a két ország egy hónapos szünet után újrakezdi a diplomáciai párbeszédet. Az RMDSZ elnökét pénteken kérdezték az államfő döntéséről az újságírók Erdőszentgyörgyön.