Február elsejétől osztják ki azokat a 700 lej névértékű „energiakártyákat”, amelyeket energiaszámláik kifizetésénél vagy a szolgáltatóknál felhalmozott adósságaik törlesztésénél használhatnak fel a rászorulók – közölte tegnap Marcel Boloș európai beruházásokért felelős miniszter.

A kormány által már korábban jóváhagyott rendelet 2023-ban – két, egyenént 700 lejes részletben kiosztandó – segélyt nyújt a 60 év feletti, havi 2000 lejnél kisebb jövedelemmel rendelkező nyugdíjasoknak, a súlyos fogyatékossággal élőknek, valamint a szociális segélyben részesülő családoknak megnövekedett energiaszámláik rendezéséhez.

A miniszter leszögezte: nem magánszemélyeknek, hanem háztartásoknak (fogyasztási helyeknek) jár a támogatás, abban az esetben, ha az ott élők egy főre eső jövedelme nem haladja meg a havi 2000 lejt. A szaktárca becslései szerint azonban a jogszabálynak mintegy 550 ezer olyan jogosultja lehet , akinek pontos lakcíme nem ismert, így nem tudják kiszámítani az adott háztartásban élők átlagos jövedelmét. Teleorman megyében például 40 ezer jogosultak jegyeztek be másokéval azonos lakcímen – magyarázta a tárcavezető. Ezekben a helyzetekben az érintetteknek saját felelősségre kitöltött formanyomtatbányban kell jogosultságukról nyilatkozzanak ahhoz, hogy megkaphassák a segélyt.

A nyilatkozatok begyűjtését a Román Posta végzi, akárcsak az energiasegéllyel kapcsolatos egyéb ügyintézést. A névre szóló, a posta által kiosztandó, át nem ruházható „energiakártyák” névértékét a villamos energia, földgáz, palackozott gáz, tűzifa, fűtőolaj vagy más típusú fűtőanyag
beszerzésére, adott esetben a távhőszolgáltatás kifizetésére lehet fordítani, akár a szolgáltatóknál felhalmozott esetleges adósságok
törlesztésére is.