Az év végéig országszerte kiállítják az új elektronikus személyazonossági igazolványokat, a dokumentumok elméletileg ingyenesek lesznek – az erre vonatkozó tervezetet közvitára bocsátotta a belügyminisztérium, de minderre a kormánynak is rá kell bólintania.

Az új, chippel ellátott igazolványok kiállítása még az év vége előtt megkezdődhet, és a kolozsvári kísérleti projektben kiadásukért most elkért 67 lejes költséget is átvállná az állam – derül ki a tervezetből. Ez a belügyminisztérium által javasolt fontos módosítások egyike: erre a célra külön keret áll rendelkezésre az Országos Helyreállítási Tervben. A cél az, hogy 8,5 millió állampolgár számára kiállítsák az új, korszerű igazolványokat 2023 végéig.Az új elektronikus személyazonosítókon a születési helyet már nem nyomtatják rá a kártyára, ezt az információt a chipen tárolják majd, akárcsak a lakcímet. Az igazolvány igénylésekor nem kell majd bemutatni az anyakönyvi kivonatokat, s a tervezet szerint a szülők kérésére a 14 évnél fiatalabb kiskorúaknak is kiállítják majd az új személyazonosságit, a 12 évnél fiatalabb kiskorúak esetében nem vesznek ujjlenyomatot.

Az elektronikus személyi igazolványok érvényessége a Hotnews portál beszámolója szerint két év lesz 0–2 éves korcsport esetében, a 2 és 14 év közötti kiskorúak esetében pedig 4 év. A 14 és 18 év közötti fiatalok személyazonosságijának érvényessége 5 év, míg a 18 évnél idősebb állampolgárok esetében tíz év, a 70 évesnél idősebbek esetében pedig korlátlan. Az új elektronikus személyazonosító igazolvány fokozatosan – 2031 augusztusáig – váltja fel az 1997 óta forgalomban lévő jelenlegi személyi igazolványt.