Iránban elrendelték a helyi francia kutatóintézet (IFRI) bezárását a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilapban Ali Hamnei ajatollahról megjelent gúnyrajz miatt – jelentette be ma az iráni külügyminisztérium. A karikatúrákra adott iráni válasz első lépéseként a minisztérium beszünteti az IFRI iráni tevékenységét – közölte a tárca.

A francia külügyminisztérium alá tartozó IFRI francia kutatóintézet 1982-ben jött létre az 1897-ben megalapított iráni francia régészeti delegáció (DAFI) és az 1947-ben létrehozott iranisztikai francia intézet (IFIT) összevonásával.

A teheráni külügyminisztérium sértőnek és illetlennek nevezte tegnap Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjének kifigurázását. A szatirikus hetilapot ezért az Iszlám Köztársaságban már szankciós listára helyezték. A Charlie Hebdo tegnap több gúnyrajzot is megjelentetett a MullahsGetOut (Mollák távozzatok) karikatúraverseny résztvevőitől. „Támogatni szerettük volna az irániak harcát a szabadságukért azzal, hogy nevetségessé tesszük régimódi vallási vezetőjüket, akit a történelem szemétdombjára kellene vetniük” – olvasható a lap állásfoglalásában.

Catherine Colonna francia külügyminiszter a rendelet hírére így reagált: az iráni vezetésnek – mielőtt bírálja Franciaországot – arra kellene egy pillantást vetnie, hogy mi folyik a saját országában.